SELECT ISSUE

Revista Romana de STOMATOLOGIE - Romanian Journal of Stomatology, Vol. LXI, Nr. 2, An 2015
ISSN 1843-0805  |  e-ISSN 2069-6078
ISSN-L 1843-0805

Indexed in / abstracted by

Thomson Reuters Embase
Scopus Cross-ref
Index Copernicus
Ulrichs Ebsco Host
Medline - Ebsco PubMed

HIGHLIGHTS

Premiul Societatii pentru autori

Incepand cu 2016, Societatea Romana de Stomatologie ofera Premiul Societatii - pentru autorii celor mai bune articole stiintifice publicate [...]

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

CARIES RISK SOFTWARE – UN NOU INSTRUMENT PENTRU APRECIEREA RISCULUI DE CARIE DENTARA LA COPII

and

REZUMAT

Introducere. Riscul de carie dentară este un factor cheie care îşi pune amprenta pe evoluţia ulterioară a stării de sănătate dentară. Acesta reprezintă un factor demn de luat în seamă în construcţia strategiilor preventive individuale sau în comunităţi.

Materiale şi metodă. Au fost analizate 46 de fişe conţinând date referitoare la situaţia actuală privind caria dentară şi a factorilor ei de risc pentru un lot de 46 de elevi din două şcoli ale municipiului Bucureşti. În urma analizei făcute, riscul de carie dentară a fost estimat cu ajutorul programului Caries Risk (v. 1.0), primul program de acest gen conceput şi calibrat pe pacienţi din România.

Rezultate. Riscul de carie dentară a lotului de studiat a fost de aproximativ 40%. La fete s-a constatat un risc mai ridicat cu aproximativ 13% faţă de cel al băieţilor.

Concluzii. Programul Caries Risk s-a dovedit o unealtă eficace în aprecierea riscului de carie dentară, în sensul uşurinţei introducerii parametrilor şi al timpului scurt necesar procesării datelor.

Cuvinte cheie: carie dentară, factori de risc, program informatic dentar

Full text | PDF

Leave a Reply