SELECT ISSUE

Romanian Journal of Stomatology | Vol. LXI, No. 2, Year 2015
ISSN 1843-0805  |  e-ISSN 2069-6078
ISSN-L 1843-0805
DOI: 10.37897/RJS

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJS has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

CARIES RISK SOFTWARE – UN NOU INSTRUMENT PENTRU APRECIEREA RISCULUI DE CARIE DENTARA LA COPII

and

REZUMAT

Introducere. Riscul de carie dentară este un factor cheie care îşi pune amprenta pe evoluţia ulterioară a stării de sănătate dentară. Acesta reprezintă un factor demn de luat în seamă în construcţia strategiilor preventive individuale sau în comunităţi.

Materiale şi metodă. Au fost analizate 46 de fişe conţinând date referitoare la situaţia actuală privind caria dentară şi a factorilor ei de risc pentru un lot de 46 de elevi din două şcoli ale municipiului Bucureşti. În urma analizei făcute, riscul de carie dentară a fost estimat cu ajutorul programului Caries Risk (v. 1.0), primul program de acest gen conceput şi calibrat pe pacienţi din România.

Rezultate. Riscul de carie dentară a lotului de studiat a fost de aproximativ 40%. La fete s-a constatat un risc mai ridicat cu aproximativ 13% faţă de cel al băieţilor.

Concluzii. Programul Caries Risk s-a dovedit o unealtă eficace în aprecierea riscului de carie dentară, în sensul uşurinţei introducerii parametrilor şi al timpului scurt necesar procesării datelor.

Cuvinte cheie: carie dentară, factori de risc, program informatic dentar

Full text | PDF

Leave a Reply