SELECT ISSUE

Romanian Journal of Stomatology | Vol. LXVII, No. 4, Year 2021
ISSN 1843-0805  |  e-ISSN 2069-6078
ISSN-L 1843-0805
DOI: 10.37897/RJS

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RJS și SRS oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Regulament de prelucrare a manuscriselor (protocol de peer review)

Calitatea continutului stiintific este asigurata prin existenta unui proces impartial de selectie, evaluare si corectura a articolelor (double blind peer review).

Manuscrisele (articolele) sunt primite la redactie in format Word sau OpenOffice prin e-mail pe adresa editor@rjs.com.ro sau prin internet-transfer (ex.: www.wetransfer.com etc.). Prelucrarile foto profesionale, scanarile, refacerea graficelor – daca este cazul – revin in sarcina redactiei/editurii.

Manuscrisul (articolul) va fi inregistrat imediat, iar numarul de inregistrare va fi comunicat in timpul cel mai scurt autorilor prin e-mail.

Nota: Este obligatoriu ca autorii sa trimita adresa de e-mail de corespondenta.

Dupa primirea manuscrisului, autorul corespondent va primi un scurt e-mail de confirmare de primire in care se mentioneaza numarul de inregistrare, data primirii manuscrisului si faptul ca manuscrisul a fost inaintat editorului de subiect (acel membru al Consiliului Editorial cu specialitatea respectiva). Redactorul-sef sau redactorii-sefi adjuncti repartizeaza manuscrisul editorilor de subiect.

Atributiile initiale ale editorului de subiect constau in verificarea faptului daca manuscrisul corespunde cerintelor de redactare.

- In cazul in care manuscrisul nu corespunde cerintelor, editorul de subiect trimite un scurt e-mail autorului corespondent in care ii cere sa refaca manuscrisul conform cerintelor redactionale.

- In cazul unor erori grave de continut si/sau redactare, manuscrisul va fi respins ab initio de catre redactorul-sef.

- In cazul in care manuscrisul corespunde de la inceput cerintelor redactionale, editorul de subiect alege 2 peer revieweri (recenzori) fie dintre cei deja acreditati de revista, fie pe baza noilor propuneri, caz in care trimite redactorului-sef propunerea/propunerile pentru a li se trimite scrisoarea de acceptare a calitatii de reviewer oficial al revistei. Dintre recenzori, unul este obligatoriu sa fie din alt centru universitar decat autorii manuscrisului.

Eventualele contraindicatii de revieweri cerute de autori vor trebui onorate de catre redactie, conform uzantelor internationale.

Procedurile aplicate articolelor care urmeaza a fi publicate in Revista respecta Cerintele privind manuscrisele trimise revistelor biomedicale (Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals: Writing and Editing for Biomedical Publication), actualizate in februarie 2006, publicate de International Committee of Medical Journal Editors si disponibile la www.icmje.org.

Editorul de subiect (sau redactia la solicitarea editorului de subiect) trimite prin email peer reviewerului scrisoarea tip de solicitare (in care i se solicita un review in termen de 2 saptamani), insotita de manuscrisul anonimizat.

Decizia reviewerilor (acceptare fara modificari, acceptare cu modificari majore/minore, respingere) va fi comunicata imediat prin e-mail autorului-corespondent de catre editorul de subiect (mesajul va fi trimis in cc si catre editor@rjs.com.ro).

In cazul acceptarii cu modificari a manuscrisului, comentariile anonimizate ale reviewerilor vor fi trimise odata cu decizia reviewerilor si o luare de pozitie a editorului de subiect, care va sintetiza opiniile reviewerilor.

Autorul corespondent are obligatia ca in termen de 4 saptamini sa trimita varianta modificata a manuscrisului (in conditiile de trimitere initiale, specificand numarul de inregistrare initial al manuscrisului urmat de “.R1”), impreuna cu o scrisoare/document Word ca attachment la un e-mail in care raspunde punct cu punct comentariilor reviewerilor (mailul este adresat editorului de subiect + cc redactiei: editor@rjs.com.ro), aratand felul in care a modificat manuscrisul.

Editorul de subiect va inainta raspunsul autorului corespondent catre peer revieweri. In cazul in care reviewerii se declara multumiti de raspunsul autorului corespondent, vor trimite editorului de subiect decizia de acceptare spre publicare in forma revizuita a manuscrisului (“.R1”).

In cazul in care peer reviewerii considera ca raspunsul autorului corespondent este numai partial multumitor, vor cere, printr-un comentariu punct cu punct, o revizuire suplimentara a manuscrisului (caz in care manuscrisul va primi terminatia “.R2”), procesul redactional urmand acelasi traseu ca la prima revizuire.

In cazul in care peer reviewerii considera ca, fie la prima, fie la a doua revizuire, autorul corespondent nu a raspuns deloc/a raspuns nesemnificativ sau necorespunzator la cerintele de revizuire, vor lua decizia de nepublicare, care va fi comunicata de catre editorul de subiect.

Odata luata decizia de acceptare spre publicare de catre revieweri, decizia va fi comunicata in sedinta redactionala (on-line) tuturor membrilor Consiliului Editorial, in care se arata ca articolul din attach a fost acceptat. In aceasta sedinta se va stabili gradul de prioritate al manuscrisului, in functie de urmatoarele criterii:
• opiniile reviewerilor;
• nici un autor nu trebuie sa aiba 2 articole in acelasi numar al revistei (ca prim autor);
• gradul de acoperire al diferitelor sectiuni ale revistei.

Atentionari speciale: Va rugam tineti cont de urmatoarele protocoale:
Declaratie de conflict de interese
Declaratie de liber consimtamant
Declaratie de respectare a drepturilor omului si animalelor