SELECT ISSUE

Indexată BDI | IDB Indexed
![]() | |
![]() |
|
![]() |
HIGHLIGHTS
Committe on Publication Ethics
A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.
RJS și SRS oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]
Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]
APLICATII ALE UNOR TEHNOLOGII ADITIVE IN MEDICINA DENTARA
Cristina Elena Savencu, Liliana Porojan and Cristina Maria Borţun
REZUMAT
Scop. Până în prezent tehnologiile CAD/CAM în tehnica dentară însemnau exclusiv restaurări frezate. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor de printare 3D acestea încep să pătrundă şi în domeniul medical. Scopul acestei lucrări este acela de a ilustra aplicaţiile tehnologiilor aditive în medicina dentară.
Material şi metodă. Pe o preparaţie a unui molar prim maxilar au fost realizate cape metalice pentru restaurări fixe unidentare metalo-ceramice prin tehnologii aditive: sinterizare laser directă a metalului (DMLS) şi topire selectivă cu laser (SLM). Prin tehnologia de procesare digitală a luminii (DLP) au fost realizate un ghid chirurgical pentru inserarea post-extracţională a unui implant dentar şi o restaurare provizorie de lungă durată.
Rezultate şi discuţii. Procedeele inovative de realizare aditivă utilizate în tehnica dentară includ numeroase avantaje comparativ cu cele clasice de topire-turnare, frezare pentru prelucrarea aliajelor sau de polimerizare, producând piese protetice cu o structură internă diferită, mai rapid, cu mai putine costuri, reprezentând un potenţial de dezvoltare uriaş.
Concluzii. Beneficiile utilizării tehnologiei CAD/CAM includ timpi reduşi de tratament, acurateţe superioară şi vizualizarea precisă a rezultatului final al tratamentului.
Cuvinte cheie: printare 3D, tehnologii aditive, CAD/CAM
Full text | PDF