SELECT ISSUE

Revista Romana de STOMATOLOGIE - Romanian Journal of Stomatology, Vol. LXII, Nr. 3, An 2016
ISSN 1843-0805  |  e-ISSN 2069-6078
ISSN-L 1843-0805
DOI: 10.37897/RJS

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

APLICATII ALE UNOR TEHNOLOGII ADITIVE IN MEDICINA DENTARA

, and

REZUMAT

Scop. Până în prezent tehnologiile CAD/CAM în tehnica dentară însemnau exclusiv restaurări frezate. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor de printare 3D acestea încep să pătrundă şi în domeniul medical. Scopul acestei lucrări este acela de a ilustra aplicaţiile tehnologiilor aditive în medicina dentară.
Material şi metodă. Pe o preparaţie a unui molar prim maxilar au fost realizate cape metalice pentru restaurări fixe unidentare metalo-ceramice prin tehnologii aditive: sinterizare laser directă a metalului (DMLS) şi topire selectivă cu laser (SLM). Prin tehnologia de procesare digitală a luminii (DLP) au fost realizate un ghid chirurgical pentru inserarea post-extracţională a unui implant dentar şi o restaurare provizorie de lungă durată.
Rezultate şi discuţii. Procedeele inovative de realizare aditivă utilizate în tehnica dentară includ numeroase avantaje comparativ cu cele clasice de topire-turnare, frezare pentru prelucrarea aliajelor sau de polimerizare, producând piese protetice cu o structură internă diferită, mai rapid, cu mai putine costuri, reprezentând un potenţial de dezvoltare uriaş.
Concluzii. Beneficiile utilizării tehnologiei CAD/CAM includ timpi reduşi de tratament, acurateţe superioară şi vizualizarea precisă a rezultatului final al tratamentului.

Cuvinte cheie: printare 3D, tehnologii aditive, CAD/CAM

Full text | PDF

Leave a Reply