SELECT ISSUE

Revista Romana de STOMATOLOGIE - Romanian Journal of Stomatology, Vol. LXII, Nr. 3, An 2016
ISSN 1843-0805  |  e-ISSN 2069-6078
ISSN-L 1843-0805
DOI: 10.37897/RJS

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RJS și SRS oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

GURA USCATA – SEMN CLINIC SAU ACUZA SUBIECTIVA A PACIENTULUI CU ALGIE BUCALA NESPECIFICA?

, , , and

REZUMAT

Introducere. Algia bucală nespecifică reprezintă o condiţie patologică caracterizată prin durere cronică cu durata de cel puţin 4-6 luni. Durerea poate fi însoţită de o senzaţie de arsură localizată de către pacient într-o anumită zona a cavităţii bucale, fără însă să fie justificată de vreo leziune. În unele cazuri această “afecţiune” poate fi însoţită de gura uscată.
Materiale şi metodă. Prezentul studiu reprezintă o analiză a unei serii de cazuri de pacienţi diagnosticaţi cu algie bucală nespecifică. În cadrul analizei au fost înregistrate atât elemente de anamneză (date şi antecedente personale, răspunsuri la chestionarul QX Michigan), semne clinice obiective, cât şi parametrii fizici şi chimici ai salivei.
Rezultate. Au fost identificate semne ale lipsei de salivă cum ar fi limba saburală, candidoza sau semnul oglinzii pozitiv. Totuşi, majoritatea pacienţilor a avut un volum de salivă normal sau foarte puţin scăzut.
Concluzii. Gura uscată nu pare a fi o stare patologică care să însoţească toate cazurile de algie bucală nespecifică, dar pentru a clarifica acest aspect trebuie întreprinse studii pe eşentioane mai mari de pacienţi.

Cuvinte cheie: xerostomie, salivă, algie bucală nespecifică

Full text | PDF

Leave a Reply