SELECT ISSUE

Revista Romana de STOMATOLOGIE - Romanian Journal of Stomatology, Vol. LXI, Nr. 2, An 2015
ISSN 1843-0805  |  e-ISSN 2069-6078
ISSN-L 1843-0805

Indexed in / abstracted by

Thomson Reuters Embase
Scopus Cross-ref
Index Copernicus
Ulrichs Ebsco Host
Medline - Ebsco PubMed

HIGHLIGHTS

Premiul Societatii pentru autori

Incepand cu 2016, Societatea Romana de Stomatologie ofera Premiul Societatii - pentru autorii celor mai bune articole stiintifice publicate [...]

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

IMPLANTOLOGIA GHIDATA SI APORTUL EI ÎN EVITAREA GREFELOR OSOASE. PREZENTARE DE CAZ

, , and

REZUMAT

Implantologia ghidată permite la ora actuală utilizarea unui software ce ajută practicianul la obţinerea unui ghid chirurgical cu scopul inserării unor implanturi în zone bogate în ofertă osoasă, putându-se astfel renunţa la realizarea unor grefe osoase.

Introducere. În clinică s-a prezentat un pacient în vârstă de 38 de ani, care necesită tratament de specialitate implanto-protetic. În urma examenului clinic endobucal şi radiologic, s-a constatat prezenţa edentaţiei bilaterale a caninilor superiori, protezată prin două punţi dentare de tip Maryland cu o vechime de peste 13 ani. Cei doi canini superiori au fost în palato-poziţie, iar medicul dentist a preferat extracţia şi nu tratamentul ortodontic. Pacientul aminteşte că de-a lungul timpului au existat multiple episoade de decimentare a celor două punţi dentare cu caracter provizoriu, dar şi episoade de sensibilitate dentinară la contactul cu stimulii fizici. Reaminteşte, de asemenea, că fiecare recimentare s-a soldat cu multiple intervenţii asupra elementelor de agregare sau asupra dinţilor stâlpi. Ulterior au fost realizate fotografiile de studiu, amprente pentru modele de studiu şi s-a folosit scanerul 3D. Soluţia propusă de medicul dentist anterior a fost inserarea a două implanturi endoosoase după ce iniţial ar fi efectuat o grefă autogenă cu prelevare de la nivelul crestei iliace.

Concluzii. În acest caz clinic, s-a propus confecţionarea unui ghid chirurgical folosind softul Simplant având ca scop inserarea a două implanturi Zimmer TSV de 13 mm lungime, fără a apela la procedeul de grefare osoasă propus iniţial pentru cele două implanturi. În cazul nostru protezarea definitivă a fost realizată la două luni după inserare cu succes.

Cuvinte cheie: implantologie ghidată, ghid chirurgical, grefă autogenă

Full text | PDF

Leave a Reply