SELECT ISSUE

Romanian Journal of Stomatology | Vol. LX, No. 4, Year 2014
ISSN 1843-0805  |  e-ISSN 2069-6078
ISSN-L 1843-0805
DOI: 10.37897/RJS

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJS has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

IZOLAREA CU DIGA A DINTILOR CU DISTRUCTII CORONARE MASIVE – CAZURI CLINICE ILUSTRATIVE

REZUMAT 

Obiective. Îmbunătăţirea tehnicii de izolare cu folie elastică în situaţiile de tratament al dinţilor cu distrucţii coronare masive.
Material şi metodă. Studiul a inclus 20 de cazuri clinice în care au trebuit restauraţi dinţi cu distrucţii coronare masive (la care zona de prindere cervicală era deficitară), dar cu predictibilitatea din punct de vedere dentoparodontal a unei restaurări morfo-funcţionale corecte. S-au folosit cleme Hu Friedy, Hygenic, KKD, SDI şi Hager & Werken. S-a folosit material de sigilare LC Block-Out Resin (Ultradent). S-au ales cleme standard cu elementele (arc, braţe, aripioare, pinteni, platou) cât mai apropiate situaţiei clinice. S-au făcut adaptări la rece şi la cald în 12 cazuri, iar la un număr de 6 cazuri s-a făcut adaptarea clemei folosind metoda modelului de gips gravat.
Rezultate. Au fost selectate 20 de cazuri cu distrucţii coronare masive şi cu patologie dentară variată, dar cu potenţial de refacere morfo-funcţională. Numărul cazurilor de dinţi cu distrucţii coronare masive la care s-au folosit cleme standard nemodificate a fost 8 (40%). Numărul cazurilor de dinţi cu distrucţii coronare masive care au necesitat adaptări ale clemei la rece şi la cald a fost 12 (60%). Dintre aceste 12 cazuri s-a folosit metoda adaptării clemei pe model de gips gravat la un număr de 6 cazuri, iar la celelalte 6 cazuri s-a adaptat clema clinic prin verificare direct pe coletul dintelui. Din totalul de 20 de cazuri de distrucţii coronare masive s-a folosit metoda modelului de gips gravat la un număr de 6 cazuri (30%).
Concluzii. În endodonţie şi odontoterapie restauratoare, pentru succesul tratamentelor care presupun o izolare foarte bună, diga este obligatorie, iar utilizarea este facilă în majoritatea cazurilor. La dinţii cu distrucţii coronare masive cu zone dentare cervicale care nu oferă un sprijin rezistent pentru vârfurile de contact, sunt necesare prelucrări la nivelul braţelor clemei care astfel fixează folia corect subgingival, rezultând o prindere stabilă. Prin modificările aduse clemei, cât şi prin fixarea suplimentară a foliei cu atele metalice, material termo-plastic sau din material auto sau fotopolimerizabil, diga se extinde ca mijloc de izolare şi în aceste situaţii dificil de izolat. Prin metoda adaptării vârfurilor de contact pe modelul de gips gravat se evidenţiază substanţial cervical bontul dentar.

Cuvinte cheie: diga, clemă, arc, braţe, aripioare, vârfuri de contact, etanşeizare suplimentară

Full text | PDF

Leave a Reply