SELECT ISSUE

Romanian Journal of Stomatology | Vol. LXI, No. 2, Year 2015
ISSN 1843-0805  |  e-ISSN 2069-6078
ISSN-L 1843-0805
DOI: 10.37897/RJS

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RJS și SRS oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

PREVENIREA DECLANSARII OSTEONECROZEI DE MAXILAR LA PACIENTII AFLATI SUB MEDICATIE INTRAVENOASA CU BISFOSFONATI

, , and

REZUMAT

Osteonecroza oaselor maxilare (ONM) indusă de tratamentul cu bisfosfonaţi reprezintă un efect advers la această clasă de medicamente al cărei istoric în tratamentul osteoporozei şi neoplaziilor maligne osoase nu este foarte îndelungat, primele cazuri fiind raportate în 2003-2004. Din păcate însă, evoluţia privind atât numărul de cazuri, cât şi complexitatea acestora este fulminantă. În prezent, orice medic stomatolog trebuie să fie familiarizat cu simptomatologia acestei afecţiuni, dar şi cu potenţialul risc de debut, precum şi cu mijloacele de prevenţie a acesteia.

În acest articol vă prezentăm un protocol terapeutic ce include utilizarea piezochirurgiei osoase, laserterapiei, a concentratelor plachetare autologe (A-PRF) şi a antibioterapiei, aplicabil la pacienţii cu osteoporoză sau neoplazii osoase aflaţi sub tratament intravenos cu bisfosfonaţi astfel încât să prevenim instalarea ONM.

Cuvinte cheie: osteonecroza maxilarelor indusă de bisfosfonaţi, extracţie dentară, prevenţie, A-PRF

Full text | PDF

Leave a Reply