SELECT ISSUE

Revista Romana de STOMATOLOGIE - Romanian Journal of Stomatology, Vol. LXI, Nr. 1 An 2015
ISSN 1843-0805  |  e-ISSN 2069-6078
ISSN-L 1843-0805

Indexed in / abstracted by

Thomson Reuters Embase
Scopus Cross-ref
Index Copernicus
Ulrichs Ebsco Host
Medline - Ebsco PubMed

HIGHLIGHTS

Premiul Societatii pentru autori

Incepand cu 2016, Societatea Romana de Stomatologie ofera Premiul Societatii - pentru autorii celor mai bune articole stiintifice publicate [...]

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

STUDIU ASUPRA FACTORILOR DE RISC AI CARIEI DENTARE LA UN LOT DE SCOLARI DIN MUNICIPIUL BUCURESTI (1)

, , , , and

REZUMAT

Introducere. Combaterea factorilor de risc ai cariei dentare pentru o anumită comunitate (populaţie) este necesară pentru adoptarea măsurilor preventive necesare în vederea scăderii nivelului patologic al afecţiunii în acea comunitate.
Material şi metodă. Prezentul studiu s-a efectuat pe un lot de 46 de elevi din două şcoli din municipiul Bucureşti. Diagnosticul cariei dentare s-a făcut cu ajutorul sistemului ICDAS, calculându-se apoi valorile indicelui DMF-T. Factorii de risc analizaţi în acest articol au fost: alimentaţia cariogenă, lipsa programelor de fluorizare şi factorul social, datele fiind culese prin administrarea unui chestionar special conceput în colaborare cu un sociolog.
Rezultate. Media indicelui DMF-T a fost de 1,5 ± 1,97 pentru prezentul lot de studiu. Dintre factorii analizaţi, absenţa programelor de fluorizare în antecedente, deşi insuficient evaluată, s-a dovedit a fi factorul de risc cu cea mai mare preponderenţă.
Concluzii. Prezenta cercetare a permis evaluarea prin chestionar, atribuirea unui scor şi a unor intervale de variaţie pentru fiecare din cei trei factori de risc analizaţi, date care vor fi folosite în cercetări ulterioare.

Cuvinte cheie: carie dentară, factori de risc, şcolari, Bucureşti

Full text | PDF

Leave a Reply