SELECT ISSUE

Revista Romana de STOMATOLOGIE - Romanian Journal of Stomatology, Vol. LX, Nr. 4, An 2014
ISSN 1843-0805  |  e-ISSN 2069-6078
ISSN-L 1843-0805

Indexed in / abstracted by

Thomson Reuters Embase
Scopus Cross-ref
Index Copernicus
Ulrichs Ebsco Host
Medline - Ebsco PubMed

HIGHLIGHTS

Premiul Societatii pentru autori

Incepand cu 2016, Societatea Romana de Stomatologie ofera Premiul Societatii - pentru autorii celor mai bune articole stiintifice publicate [...]

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

STUDIUL ADRESABILITATII IMPLANTURILOR IN CABINETELE DE MEDICINA DENTARA DIN MEDIUL URBAN IN BUCURESTI

, , , , and

REZUMAT 

Introducere. Implanturile dentare reprezintă o muncă în echipă care valorifică rezultatul ştiinţei şi tehnologiei moderne.
Scopul acestui studiu a fost acela de a investiga adresabilitatea restaurărilor implanto-protetice în mediul urban.
Material şi metodă. Studiul s-a realizat prin participarea medicilor practicieni din cabinetele private din Bucureşti folosind un chestionar ce conţine 14 întrebări referitoare la terapia implanto-protetică. Datele obţinute au fost analizate cu ajutorul programului IBM – SPSS Statistics 20.
Rezultate. Adresabilitatea terapiei prin implanturi este foarte mare în mediul urban. Pacienţii care solicită acest tip de restaurări o fac în special pentru zona laterală a arcadelor dentare, din motive funcţionale. Din analiza datelor a rezultat că pacienţii nu sunt interesaţi de gradul de specializare al medicului dentist atunci când solicită un astfel de tratament. Inserarea şi protezarea implanturilor de către doi practicieni diferiţi apare mai frecvent la grupa de medici cu experienţă între 1-10 ani. Din studiul nostru reiese că majoritatea medicilor intervievaţi realizează tratamente implanto-protetice de o perioadă relativ scurtă de timp (mai puţin de 5 ani) şi solicită colaborarea cu un medic specialist chirurg. În studiul nostru nu s-a putut stabili o corelaţie între numărul de implanturi aplicate pe hemiarcadă şi experienţa profesională.
Concluzii. Studiul arată că tratamentul implanto-protetic a căpătat o largă răspândire de un interval de timp relativ redus (mai puţin de 5 ani), el bucurându-se de o mare adresabilitate în mediul urban.

Cuvinte cheie: restaurare implanto-protetică, adresabilitate, studiu, mediu urban

Full text | PDF

Leave a Reply