SELECT ISSUE

Revista Romana de STOMATOLOGIE - Romanian Journal of Stomatology, Vol. LXI, Nr. 2, An 2015
ISSN 1843-0805  |  e-ISSN 2069-6078
ISSN-L 1843-0805

Indexed in / abstracted by

Thomson Reuters Embase
Scopus Cross-ref
Index Copernicus
Ulrichs Ebsco Host
Medline - Ebsco PubMed

HIGHLIGHTS

Premiul Societatii pentru autori

Incepand cu 2016, Societatea Romana de Stomatologie ofera Premiul Societatii - pentru autorii celor mai bune articole stiintifice publicate [...]

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

STUDIUL OCLUZIEI LA PACIENTII CU ANOMALII DENTO-MAXILARE CLASA I SI CLASA A II-A ANGLE

, , and

REZUMAT

Obiectiv. În studiul de faţă am încercat să observăm diferenţele dintre numărul şi tipul contactelor ocluzale prezente în cazul pacienţilor cu anomalii dento-maxilare Clasa I şi Clasa a II-a Angle.

Materiale şi metodă. Pentru realizarea acestui studiu au fost examinaţi 30 de pacienţi cu anomalii dentomaxilare Clasa I şi Clasa a II-a Angle. Identificarea numărului şi tipului de contacte ocluzale s-a realizat atât clinic, cât şi cu ajutorul modelelor de studiu montate într-un articulator semiadaptabil.

Rezultate şi discuţii. În cazul anomaliei dento-maxilare Clasa I Angle media numărului total de contacte ocluzale a fost 36,93, iar în cazul anomaliei dento-maxilare Clasa a II-a Angle a fost 31,46 contacte. Cele mai multe contacte ocluzale identificate au fost cele de tipul versant cuspid-versant fosetă. În urma analizei statistice nu am găsit diferenţe semnificative între cele două clase de anomalii dento-maxilare, din punct de vedere al numărului total de contacte ocluzale.

Concluzii. Numărul total al contactelor ocluzale nu diferă în funcţie de clasa de anomalie, dar există diferenţe între numărul contactelor apărute la nivelul anumitor grupuri de dinţi din zona laterală. Pentru a putea avea concluzii cu aplicabilitate practică, este necesar să se realizeze mai multe studii cu privire la tipul şi numărul contactelor ocluzale, ce pot să apară în cazul indivizilor cu anomalii dento-maxilare.

Cuvinte cheie: contacte ocluzale, intercuspidare maximă, ocluzie funcţională

Full text | PDF

Leave a Reply