SELECT ISSUE

Romanian Journal of Stomatology | Vol. LXI, No. 1, Year 2015
ISSN 1843-0805  |  e-ISSN 2069-6078
ISSN-L 1843-0805
DOI: 10.37897/RJS

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJS has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

TEHNICA BONE-SPLIT IN CAZUL CRESTELOR OSOASE DE DIMENSIUNI REDUSE – PREZENTARE DE CAZ

, , and

REZUMAT

Introducere. În cazul pacienţilor cu creste osoase reduse vestibulo-palatinal sau vestibulo-lingual cu o dimensiune sub 3-4 mm, pentru a permite inserarea implanturilor endoosoase suntem obligaţi de cele mai multe ori să apelăm la grefe osoase. Tehnica bone-split permite, cu ajutorul aparatelor de piezochirurgie, mărirea distanţei intracorticale şi regenerarea osoasă ghidată, cu o rată de succes de până la 98%.
Material şi metodă. Tehnica bone-split s-a folosit în cazul unei paciente cu vârsta de 65 de ani, care la nivelul lui 22 prezenta o resorbţie radiculară internă, cu mobilitate de gradul III. Pacienta a solicitat o soluţie estetică cu caracter atât provizoriu, cât şi definitiv privind înlocuirea lui 22 după extracţie. Astfel, am folosit scanerul 3D pentru determinarea dimensiunii osoase necesară inserării unui implant şi, în urma examinării, pacienta prezenta o dimensiune intracorticală vestibulo-palatină de 3 mm. În acest caz clinic, decizia luată a fost de augmentare a crestei prin tehnica bone-split şi inserarea unui implant de 3,7 mm în diametru şi 8 mm în lungime la nivelul zonei lui 22.
Concluzii. În aceeaşi şedinţă am realizat extracţia, augmentarea osoasă intercorticală a crestei, inserarea implantului şi a fost cimentată o coroană provizorie. În urma augumentării, diametrul intracortical a crescut de la 3 mm la 5 mm, iar pacienta a fost protezată definitiv după două luni de la inserarea implantului.

Cuvinte cheie: implant endoosos, augmentare osoasă, metoda bone-split

Full text | PDF

Leave a Reply