SELECT ISSUE

Revista Romana de STOMATOLOGIE - Romanian Journal of Stomatology, Vol. LXII, Nr. 1, An 2016
ISSN 1843-0805  |  e-ISSN 2069-6078
ISSN-L 1843-0805

Indexed in / abstracted by

Thomson Reuters Embase
Scopus Cross-ref
Index Copernicus
Ulrichs Ebsco Host
Medline - Ebsco PubMed

HIGHLIGHTS

Premiul Societatii pentru autori

Incepand cu 2016, Societatea Romana de Stomatologie ofera Premiul Societatii - pentru autorii celor mai bune articole stiintifice publicate [...]

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

XEROSTOMIA – INVESTIGATIA CLINICA SI PARACLINICA

, , , and

REZUMAT 

Introducere. Xerostomia reprezintă scăderea secreţiei salivare şi aduce după sine o serie de efecte negative la nivelul cavităţii bucale, cum ar fi tulburările de gust, de masticaţie, apariţia unei senzaţii de arsură la nivelul mucoasei orale, un indice de carie crescut etc.
Materiale şi metodă. Au fost investigaţi 6 pacienţi care au prezentat o scădere a secreţiei de salivă, cărora li s-a efectuat un examen clinic amănunţit şi li s-a administrat un chestionar pentru evaluarea xerostomiei (XQ Michigan). De asemenea, pacienţilor li s-au efectuat teste pentru determinarea cantităţii de salivă, a pH-ului, a capacităţii ei de tamponare şi a concentraţiei de streptococi şi IgA din salivă.
Rezultate. Media scorurilor pentru răspunsurile la chestionarului XQ a fost 34. Semnele clinice specifice xerostomiei cel mai frecvent întâlnite au fost: absenţa salivei de la nivelul planşeului bucal, testul oglinzii pozitiv şi limba saburală.
Concluzii. Deşi lotul de pacienţi a fost unul foarte restrâns, investigaţia pacienţilor a fost una costisitoare şi foarte complexă, axată pe 3 planuri: chestionar de anamneză, examen clinic şi examene paraclinice.

Cuvinte cheie: xerostomie, glande salivare, salivă

Full text | PDF

Leave a Reply