SELECT ISSUE

Indexată BDI | IDB Indexed
![]() | |
![]() |
|
![]() |
HIGHLIGHTS
Committe on Publication Ethics
A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.
RJS și SRS oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]
Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]
XEROSTOMIA – INVESTIGATIA CLINICA SI PARACLINICA
Cristian Funieru, Ioanina Părlătescu, Carmen Gheorghe, Alexandra Totan and Şerban Ţovaru
REZUMAT
Introducere. Xerostomia reprezintă scăderea secreţiei salivare şi aduce după sine o serie de efecte negative la nivelul cavităţii bucale, cum ar fi tulburările de gust, de masticaţie, apariţia unei senzaţii de arsură la nivelul mucoasei orale, un indice de carie crescut etc.
Materiale şi metodă. Au fost investigaţi 6 pacienţi care au prezentat o scădere a secreţiei de salivă, cărora li s-a efectuat un examen clinic amănunţit şi li s-a administrat un chestionar pentru evaluarea xerostomiei (XQ Michigan). De asemenea, pacienţilor li s-au efectuat teste pentru determinarea cantităţii de salivă, a pH-ului, a capacităţii ei de tamponare şi a concentraţiei de streptococi şi IgA din salivă.
Rezultate. Media scorurilor pentru răspunsurile la chestionarului XQ a fost 34. Semnele clinice specifice xerostomiei cel mai frecvent întâlnite au fost: absenţa salivei de la nivelul planşeului bucal, testul oglinzii pozitiv şi limba saburală.
Concluzii. Deşi lotul de pacienţi a fost unul foarte restrâns, investigaţia pacienţilor a fost una costisitoare şi foarte complexă, axată pe 3 planuri: chestionar de anamneză, examen clinic şi examene paraclinice.
Cuvinte cheie: xerostomie, glande salivare, salivă