SELECT ISSUE

Revista Romana de STOMATOLOGIE - Romanian Journal of Stomatology, Vol. LXI, Nr. 4, An 2015
ISSN 1843-0805  |  e-ISSN 2069-6078
ISSN-L 1843-0805

Indexed in / abstracted by

Thomson Reuters Embase
Scopus Cross-ref
Index Copernicus
Ulrichs Ebsco Host
Medline - Ebsco PubMed

HIGHLIGHTS

Premiul Societatii pentru autori

Incepand cu 2016, Societatea Romana de Stomatologie ofera Premiul Societatii - pentru autorii celor mai bune articole stiintifice publicate [...]

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

ASPECTE CLINICO-MORFOLOGICE PARTICULARE INTR-UN CAZ DE ADENOM PAROTIDIAN CU CELULE BAZALE

, , , and

REZUMAT 

Adenomul cu celule bazale (BCA) este o entitate tumorală rară a glandelor salivare. Reprezintă o formă de adenom monomorf, menţionată prima dată de Kleinasser şi Klein în 1967. (13) Localizarea cea mai frecventă este la nivelul glandei parotide. Se prezintă de obicei ca o masă tumorală fermă, mobilă, cu creştere lentă. Din punct de vedere microscopic, tumora conţine celule bazaloide monomorfe, cu absenţa celulelor mioepiteliale. Histologic, se caracterizează prin prezenţa stromei hialine, care este moale, şi absenţa stromei mixoide sau condroide.

Prezintă asemănări cu tumora mixtă, dar şi cu adenocarcinomul cu celule bazale şi cu carcinomul adenoid chistic. Prin urmare, pot apărea întrebări legate de diagnostic şi tratament. Tinde să fie multifocală, iar rata de recidivă după excizia chirurgicală este crescută.

Având în vedere frecvenţa redusă, descriem un caz particular de adenom cu celule bazale cu localizare parotidiană şi aducem în discuţie datele din literatura de specialitate cu privire la diagnostic şi atitudine terapeutică.

Luând în considerare toate aceste aspecte, în lucrarea de faţă prezentăm un caz de adenom cu celule bazale cu localizare parotidiană ce a prezentat o serie de particularităţi clinico-morfologice discutate în paralel cu datele existente în literatura de specialitate.

Cuvinte cheie: adenom cu celule bazale, glande salivare, examen histopatologic

Full text | PDF

Leave a Reply