SELECT ISSUE

Romanian Journal of Stomatology | Vol. LX, No. 4, Year 2014
ISSN 1843-0805  |  e-ISSN 2069-6078
ISSN-L 1843-0805
DOI: 10.37897/RJS

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJS has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

CONSIDERATII STATISTICE PRIVIND COMPORTAMENTUL COROANELOR SI AL PUNTILOR DENTARE DE TREI ELEMENTE DIN CERAMICA ZIRCONICA

, , and

REZUMAT 

Scop. Realizarea unui studiu de tip „systematic-review“ în vederea aprecierii gradului de rezistenţă al lucrărilor proteice fixe de unul şi trei elemente din ceramică zirconică.
Material şi metodă. Studiul a fost realizat prin interogarea bazelor de date indexate intenaţional, studiul limitându-se la analiza sistemului propriu-zis de ceramică zirconică. S-au identificat un număr de 21 de articole, s-au aplicat criterii de includere, în final selectându-se 4 articole. Studiile selectate includ punţi dentare de trei elemente din oxid de zirconiu şi coroane din dioxid de zirconiu. S-au analizat un număr de 65 de restaurări, din care 25 de restaurări realizate in vitro, respectiv 40 de restaurări realizate in vivo. Condiţiile identificate în cele patru studii au fost similare. Miezul de zirconiu a fost realizat utilizând tehnologia CAD/CAM. Capa ceramică a fost realizată din blocuri de dioxid de zirconiu stabilizat cu oxid de yttriu (Y-TZP). Sistemul integral ceramic folosit a fost cel bazat pe ceramică zirconică – Lava System 3M ESPE. Restaurările au fost cimentate cu ciment pe bază de răşină (Rely X Unicem – 3M ESPE). S-a urmărit gradul de fractură de la nivelul ceramicii şi de la nivelul miezului de zirconiu şi al ceramicii.
Rezultate şi concluzii. La nivelul ceramicii pentru sistemul CAD/CAM Y-TZP se constată că, la nivelul molarilor, aproape toate elementele au prezentat fractură, în timp ce la nivelul premolarilor, doar jumătate din elemente s-au fracturat. Pentru sistemul Lava 3M ESPE se constată o variaţie mai mică a gradului de fractură la nivelul ceramicii, pentru piesele protetice de trei elemente, în timp ce pentru analiza miezului de zirconiu şi a ceramicii nu există nici un element protetic afectat.

Cuvinte cheie: oxid de zirconiu, ceramică zirconică, fractura miezului de zirconiu, fractura ceramicii

Full text | PDF

Leave a Reply