SELECT ISSUE

Romanian Journal of Stomatology | Vol. LX, No. 4, Year 2014
ISSN 1843-0805  |  e-ISSN 2069-6078
ISSN-L 1843-0805
DOI: 10.37897/RJS

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJS has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

CONFIGURATIA ENDODONTICA A PREMOLARILOR UNU MAXILARI LA POPULATIA ROMANEASCA

, , , , , , and

REZUMAT 

Cunoaşterea variabilităţilor morfologice ale primului premolar superior constituie principala premiză în efectuarea unui tratament de canal corect la acest nivel. Variantele morfologice cu una, două sau trei rădăcini, prezenţa unui canal singular sau a mai multor canale pot determina gradul de dificultate al tratamentului endodontic. Morfologia particulară a diferitelor grupe de dinţi este influenţată în mare măsura de populaţia căreia îi aparţin. Lucrarea de faţă constituie o analiză a morfologiei canalelor radiculare a premolarilor unu superiori, realizată pe un număr de 500 de dinţi extraşi de la populaţia românească. Aceştia au fost radiografiaţi în două incidenţe, vestibulo-orală şi mezio-distală pentru a putea decela numărul şi traiectul canalelor radiculare. Rezultatele au evidenţiat proporţia în care sunt prezente variantele morfologice cu una, două sau trei rădăcini şi canale la nivelul premolarilor unu superiori la populaţia României, comparativ cu alte studii similare internaţionale. Radiografiile în incidenţă vestibulo-orală nu pot decela cu certitudine numărul canalelor radiculare, necesitând in vivo utilizarea computer-tomografului pentru a obţine o informaţie tridimensională. Cunoaşterea detaliată a ponderii numărului şi anatomiei canalelor radiculare orientează clinicianul în abordarea corectă a planului de tratament endodontic.

Cuvinte cheie: premolar 1 superior, canale radiculare, morfologie radiculară

Full text | PDF

Leave a Reply